Aşureden daha kolay bir tatlı varsa o da
kalburabastı, ben size diyim… Şimdi
bu kız abarttı demeyin, insanın canı çekince, biraz da gaza gelince her şeyi yapıyor… Dün ilk kez kalburabastı
yaptım, sonuç: mükemmel… Kendim yaptım diye demiyorum, maşallah yani… Konuya komşuya dağıttım tabi yine (Geleneklerimizi tanıtalım vol 7863545)…
Biliyorsunuz
daha önce bahsetmiştim,
Meksikalı bir arkadaşım bana
“Sizin tatlarınız Yunanlılarla çok benziyor. Benim bir arkadaşım vardı, christmas cookie yapıyordu, siz
de yapıyor musunuz?” diye sormuştu.
Bende o zaman ilk etapta “valla bizde cookie yok, christmas hiç yok” diyerek
geçiştirmiştim. Günün ilerleyen saatlerinden netten
bir baktım ki bildiğin bizim
kalburabastı. Elin adamı onu christmas cookie diye satmış… “Aaa dedim yapmaz olur muyuz,
bayramlarda yaparız biz de” dedim sanki yıllardır yapıyormuşum gibi ve Türkiye’ye geldiğimde çaktırmadan tarifi büyüklerimizden
aldım.
Bu sefer Oktay
Ustadan yardım almadım. Ananem ve Sabri’nin teyzesinin tariflerini karıştırıp, özgün bir tarif yarattım kendimeJ
Malzemeleri çok
basit, hemen çok kısa bir tarif vericem…
1 su ardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı margarin
1 paket kabartma
tozu
1 paket vanilya
1 avuç şeker
Aldığı kadar un
ŞERBET için:
3,5 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon
Önce şerbeti yapın soğusun (Şerbeti yapın derken kendimi annem gibi hissettim. Bu tip kişiler kendisi tarifi bildiği için, karşıdakinin de bildiğini zannederek detayları es geçen kişiliklerdirJKulakları çınlasınJ). Şerbet
şöyle yapılıyor, su ve şekeri bir tencereye koyun ve karıştırarak şekerin erimesini sağlayın,
kaynayınca yarım limon sıkın ve altını kapatın, beklemeye alın.
Sonra ana
malzemeleri kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Hazır olunca avuç içi kadar aldığınız parçaları elinizde yuvarlayın, bir
rende üzerinde parmaklarınızla ezdirin, ortasına ceviz koyun ve kapatın. 200
derece fırında 20 dakika kadar pişirin
(üzeri kahverengi olsun azcık). Sıcak hamurları soğumuş
şerbetin içinde 7-8 dakika
bekletin ve tabağa alın.
Afiyet olsun J
sisi seviyorum.
YanıtlaSilaldığı kadar un çok iyi, en iyisi :) heheh..
YanıtlaSil