7 Aralık 2013 Cumartesi

Aşure vs Kalburabastı

Aşureden daha kolay bir tatlı varsa o da kalburabastı, ben size diyim… Şimdi bu kız abarttı demeyin, insanın canı çekince, biraz da gaza gelince her şeyi yapıyor… Dün ilk kez kalburabastı yaptım, sonuç: mükemmel… Kendim yaptım diye demiyorum, maşallah yani… Konuya komşuya dağıttım tabi yine (Geleneklerimizi tanıtalım vol 7863545)…

Biliyorsunuz daha önce bahsetmiştim, Meksikalı bir arkadaşım bana “Sizin tatlarınız Yunanlılarla çok benziyor. Benim bir arkadaşım vardı, christmas cookie yapıyordu, siz de yapıyor musunuz?” diye sormuştu. Bende o zaman ilk etapta “valla bizde cookie yok, christmas hiç yok” diyerek geçiştirmiştim. Günün ilerleyen saatlerinden netten bir baktım ki bildiğin bizim kalburabastı. Elin adamı onu christmas cookie diye satmış… “Aaa dedim yapmaz olur muyuz, bayramlarda yaparız biz de” dedim sanki yıllardır yapıyormuşum gibi ve Türkiye’ye geldiğimde çaktırmadan tarifi büyüklerimizden aldım.
Bu sefer Oktay Ustadan yardım almadım. Ananem ve Sabri’nin teyzesinin tariflerini karıştırıp, özgün bir tarif yarattım kendimeJ


Malzemeleri çok basit, hemen çok kısa bir tarif vericem…
1 su ardağı süt
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı margarin
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 avuç şeker
Aldığı kadar un

ŞERBET için:
3,5 su bardağı su
3 su bardağı şeker
Yarım limon

Önce şerbeti yapın soğusun (Şerbeti yapın derken kendimi annem gibi hissettim. Bu tip kişiler kendisi tarifi bildiği için, karşıdakinin de bildiğini zannederek detayları es geçen kişiliklerdirJKulakları çınlasınJ). Şerbet şöyle yapılıyor, su ve şekeri bir tencereye koyun ve karıştırarak şekerin erimesini sağlayın, kaynayınca yarım limon sıkın ve altını kapatın, beklemeye alın.

Sonra ana malzemeleri kulak memesi kıvamına gelinceye kadar karıştırın. Hazır olunca avuç içi kadar aldığınız parçaları elinizde yuvarlayın, bir rende üzerinde parmaklarınızla ezdirin, ortasına ceviz koyun ve kapatın. 200 derece fırında 20 dakika kadar pişirin (üzeri kahverengi olsun azcık). Sıcak hamurları soğumuş şerbetin içinde 7-8 dakika bekletin ve tabağa alın. Afiyet olsun J

2 yorum: